fbpx

TIETOA TAPAHTUMASTA

Iskelmäviikko

Musiikkia ja maalaisromantiikkaa heinäkuisessa Savossa

Kiuruveden Iskelmäviikko on aito iskelmämusiikin tapahtuma Suomen suvessa, maalaiskaupungin leppoisassa savolaistunnelmassa. Tapahtuma vie mukanaan musiikkielämyksiin niin menneiden vuosien sävelmin, kuin myös uusien iskelmätähtien johdattamana.

Tervetuloa sivuillemme, ja heinäkuussa paikanpäälle kokemaan konsertit, tanssit ja iloinen ilmapiiri!

Suosithan korttimaksua alueella.

Jos haluat käyttää käteistä, kannattaa sitä nostaa etukäteen mukaan. Pienen paikkakunnan automaatti tyhjenee nopeasti.

iskelmaviikko

Tapahtuman historia lyhyesti

Tapahtuman alkutahdit lyötiin 1999 edeltäneenä vuonna lakkautetun Osuusmeijerin piha-alueella, aivan Kiurujärven rannassa. Ensimmäisen tapahtuman esiintyjistä mainittakoon mm. edesmennyt Kirka, joka oli tuolloin yksi maamme vetovoimaisimmista artisteista. Viikkoa ennen tapahtumaa alkavan iskelmätapahtuman ilosanomaa vietiin pyöräillen Seinäjoelle saakka, ”Tankoillen Tangomarkkinoille” teemalla.

Seuraavana vuonna tapahtuma järjestettiin Kiuruveden torilla, ja tuntui, että iso tapahtumateltta peitti alleen koko torin. Vuonna 2000 tapahtuma-alue siirtyi lopulliselle paikalleen, vanhalle urheilukentälle, ala- ja yläkoulun tuntumaan.

Tapahtuma on kasvanut pikkuhiljaa matkan varrella ja esimerkiksi karavaanarit ovat ottaneet tapahtuman omakseen; ensimmäisten vuosien muutamasta kymmenestä vaunukunnasta on tultu 2019 kesän ennätyslukemaan, 789 vaunukuntaan. Vaunukuntien määrä on siis kymmenkertaistunut matkan varrella.

Laulukilpailu on järjestetty ensimmäisestä tapahtumasta alkaen ja ensimmäiseksi voittajiksi Toivo Kärki-laulukilpailun nimeä kantaneessa kisassa lauloivat Erkki Räsänen (Tangokuningas 2000) ja Kaija Pietilä. Tangokuninkaiksi ovat laulaneet Kiuruveden laulukilpailun voittajista myös Pekka Mikkola ja Marco Lundberg sekä tangokuningattareksi Kati Forss. Vuodesta 2013 on Iskelmäviikolla kukitettu IskelmäMestareita ja vuonna 2017 järjestettiin ensimmäisen kerran sarja varttuneemmille laulajille, SenioriMestareille. Laulukilpailun taso ja suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

Tanssileiri on kuulunut alusta asti tapahtuman ohjelmistoon, ja lavatanssit myös. Alkuvuosina lavatansseja järjestettiin sekä Jänteen Hallilla, että Puistonrinteellä. Tanssijoiden toivomuksesta IskelmäAreenan yhteyteen rakennettu TanssiAreena otettiin käyttöön vuonna 2015.

CRW_0193

Iskelmäviikolla on esiintynyt maamme eturivin artisteja aina Kari Tapiosta Paula Koivuniemeen, Agentseista Souvareihin, sekä Jenni Vartiaisesta Tuure Kilpeläiseen. Yhden illan yleisöennätys on vuodelta 2005, jolloin ”tötteröpäiden” yhtye Leningrad Cowboys esiintyi yli 5000 päiselle yleisölle. Lähes 5000 hengen yleisöön ylsi myös Jari Sillanpää vuonna 2013, esiintyessään Iskelmäviikon 15-v. juhlatapahtumassa. Välittömästi Jarin esityksen päätyttyä alkoi näyttävä ilotulitus juhlavuoden kunniaksi.

Kahden koronavuoden tauon jälkeen järjestetty Iskelmäviikko oli 22., ja veti ennätysmäärän yleisöä. Konserttikävijöitä Iskelmäviikolla 2022 oli noin 50 000. Vaikka tapahtuma on vuosien saatossa muovautunut, sama henki ja tunnelma on säilynyt, ja upeista artisteista on saatu nauttia vuosi toisensa perään.

Vuoden 2023 kattaus julkistettiin tammikuussa 2023, ja tarjolla oli jälleen monipuolinen kattaus loistavia artisteja. Laulukilpailu uudistui kesälle 2023, ja IskelmäMestarit 2023 finaalin karsinta ja finaali televisioitiin suorina lähetyksinä tapahtumaTV Eveolla (kanavapaikka 17)!
SenioriMestarit kilpailun finaali radioitiin radio Sandelssissa. Vuosi 2023 oli monin tavoin ennätyksellinen, konserttikävijöitä oli noin 65 000, ja karavaanareiden vaunukuntien määrässä rikottiin 800:n haamuraja. Vuoden 2024 ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.